Digitale toegankelijkheid

Digitale toegankelijkheid voor gemeenten

Digitale toegankelijkheid Gemeenten

Gemeenten moeten aan verschillende regels voldoen om ervoor te zorgen dat diensten voor iedereen toegankelijk zijn. Vanaf september 2020 moeten alle websites toegankelijk zijn. Dit geldt voor nieuwe en bestaande websites en voor alle digitale documenten op deze websites. Hiervoor moeten de regels van de WCAG 2.1 worden gevolgd.

Op de websites van gemeenten staat informatie voor iedereen. Denk aan het aanvragen van een rijbewijs of informatie over subsidies. Voor veel mensen in Nederland is deze informatie te moeilijk geschreven of niet toegankelijk. Door de regels van de WCAG 2.1 te volgen, kan dit probleem voor het grootste deel worden opgelost.

Een toegankelijke website kan worden gelezen door schermlezers en heeft begrijpelijke tekst voor mensen die moeite hebben met lezen. Bovendien heeft deze ondertiteling voor slechthorenden en doven. Toegankelijkheid is ook belangrijk voor mensen die moeite hebben met bewegen of zien waardoor zij de website anders gebruiken. Door de regels van de WCAG 2.1 te volgen, kunnen gemeenten hun diensten voor meer mensen beschikbaar maken.

Het blijkt dat veel gemeenten hun websites en documenten nog niet toegankelijk genoeg hebben gemaakt. Dit heeft verschillende redenen. Zo gaat het vaak om een groot aantal documenten (pdf’s) en toegankelijkheid is niet altijd een prioriteit. 

Thom kan je helpen!

Ik kan gemeentelijke pdf-bestanden voor jou toegankelijk maken. Dit kunnen bestaande documenten of nieuwe documenten zijn.

Denk hierbij aan:

  • Jaarverslagen
  • Beleidsstukken
  • Rapporten
  • Infographics
  • Brochures

Contact Us

Gallery