Het internet is belangrijk voor iedereen. We gebruiken het om informatie te vinden, met anderen te praten en om diensten te regelen. Maar niet voor iedereen is het internet even makkelijk om te gebruiken. Voor mensen met een beperking kan een website soms lastig zijn. Daarom zijn er richtlijnen om websites voor iedereen toegankelijk te maken. Deze richtlijnen heten WCAG.
Met WCAG kunnen mensen met een beperking jouw website makkelijker gebruiken. Maar er zijn nog meer voordelen. Een toegankelijke website zorgt voor tevreden bezoekers, maakt jouw website beter vindbaar in zoekmachines zoals Google en helpt je om meer mensen te bereiken. Hieronder lees je wat WCAG precies is en waarom het goed is om WCAG toe te passen op jouw website.
WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines. Dit zijn regels die helpen om websites toegankelijk te maken. Deze regels zijn bedacht door het World Wide Web Consortium (W3C). Zij werken samen met experts en organisaties wereldwijd om het internet voor iedereen toegankelijk te maken.
WCAG is gebaseerd op vier belangrijke thema’s:
Er zijn verschillende niveaus van WCAG: A, AA en AAA. AA is meestal het minimum voor websites van de overheid en bedrijven.
Er zijn meerdere redenen waarom WCAG Belangrijk is voor jouw website:
1. Je bereikt meer mensen
Als jouw website WCAG gebruikt, kunnen meer mensen de website gebruiken, ook mensen met een beperking. Denk aan mensen die een schermlezer gebruiken, mensen die kleurenblind zijn, ouderen en mensen die niet goed met een muis kunnen werken. Ongeveer 15% van de mensen heeft een beperking. Door je website toegankelijk te maken, zorg je dat deze groep mensen ook toegang heeft.
2. Iedereen kan de website beter gebruiken
Een toegankelijke website is vaak voor iedereen prettiger te gebruiken, niet alleen voor mensen met een beperking. Duidelijke navigatie, goed leesbare teksten en andere manieren om video’s af te spelen en afbeeldingen te begrijpen maken het makkelijker voor iedereen om de informatie te vinden die ze zoeken. Bezoekers blijven langer op de site en kunnen sneller vinden wat ze nodig hebben.
3. Een toegankelijke website scoort beter in Google
Toegankelijke websites doen het vaak beter in zoekmachines. Veel WCAG-aanpassingen, zoals beschrijvende teksten bij afbeeldingen en een duidelijke structuur van de inhoud, helpen om hoger te komen in de zoekresultaten van Google. Zo wordt je website beter vindbaar voor een groter publiek.
4. Het helpt om te voldoen aan de wet en verbetert je reputatie
In veel landen is het verplicht dat websites van de overheid toegankelijk zijn. Ook bedrijven krijgen steeds vaker de vraag om hun website toegankelijk te maken. Door WCAG te volgen, voorkom je juridische problemen en laat je zien dat je iedereen serieus neemt.